Wat kost een makelaar?
Kosten van een makelaar en de opbouw van deze kosten
Indien je graag een huis wilt kopen is het goed jezelf te verdiepen in de makelaarskosten. Je zult je soms afvragen hoe hoog deze kosten zijn. En welke makelaar het voordeligst is. Bij een het kopen van een huis komt veel kijken.
Met de tussenkomst van een (verkoop)makelaar verloopt de koop volgens alle benodigde wettelijke procedures die bij het kopen van een woning komen kijken met weinig risico op een flop of miskoop.
Kosten makelaar: Percentage van koopsom
De meeste makelaars hanteren over het algemeen een percentage van de koopsom. Dit heet een courtage. De makelaarskosten zijn dan meestal in een percentage uit te drukken. Een gangbaar percentage is 1,25-1,38% van de totale koopsom met uitschieters tot wel 2,12% bij sommige makelaars.
Hoe hoger de koopsom, hoe hoger de makelaarskosten in dit geval zijn. Bij een woning van 350.000 kunnen de kosten verkoopmakelaar dus wel oplopen tot bijna 5.000 euro.
Gemiddeld wordt er ongeveer 550 euro aan opstartkosten gerekend. Dit rekent de makelaar voor onder andere het opstellen van plattegronden van de woning, het fotograferen van de woning en het plaatsen van de verkoop in brochures en op Funda. Soms verrekend de makelaar deze opstartkosten met de courtage achteraf.
Pakketkosten
Sommige makelaars bieden pakketten aan met onder andere aankoopbegeleiding en promotiekosten inbegrepen. Een dergelijk pakket is vanaf ongeveer 1750 euro te verkrijgen. Het voordeel van een pakket is dat de totale kosten vooraf direct helder zijn. Je komt niet voor verrassingen te staan.
Tevens kun je zelf kiezen hoe uitgebreid je een pakket wilt hebben. Deze kosten zijn dus niet afhankelijk van de aankoopwaarde van de woning en kunnen voordeliger uitpakken.
Uitkijken voor extra kosten achteraf
Sommige makelaars hanteren ook een vast tarief dat kan oplopen tot 7.000 euro. Het is daarom goed de juiste makelaar te kiezen en proberen te onderhandelen over de bijkomende kosten.
Ook loop je bij sommige makelaars het risico dat ze een bonusvergoeding vragen indien de verkoop meer opbrengt. Dan kunnen er bovenop de eerst afgesproken makelaarskosten ineens 10% aan bonuskosten in rekening worden gebracht. Dit kan zomaar 10% zijn van het verschil van de oorspronkelijke verkoopprijs naar de nieuwe hogere verkoopprijs, oftewel de hogere opbrengst. De kosten kunnen dan dubbel oplopen.
Indien een woning bijvoorbeeld 250.000 euro kost maar later 290.000 opbrengt en de makelaar bonuskosten van 10% rekent over het verschil van 40.000 euro. Dit resulteert vervolgens in vette rekening aan bonuskosten van 4000 euro extra bovenop de standaard kosten verkoopmakelaar.
Aftrekbaar van de belasting?
Helaas zijn tegenwoordig de kosten van bemiddeling van aankoop en verkoopmakelaars niet aftrekbaar van de belasting en dit levert dus geen fiscaal voordeel op. Het is daarom ook belangrijk dat je niet onnodig teveel kosten maakt bij het kiezen van een makelaar. Handig is om er goed over na te denken welke makelaar aansluit bij jouw wensen. Overweeg dit goed, vergelijk makelaars online en overleg eventueel met anderen.
Het is voor het nemen van een goed besluit handig als je naast het percentage kijkt naar de regeling van bonuskosten. Soms lijkt het courtage laag maar zijn de bonuskosten zorgelijk hoog. Het is daarom verstandig niet met makelaars in zee te gaan die bonuskosten in rekening brengen.
De woningmarkt bevind zich al in een diep dal door de hoge kosten. Vraag altijd vooraf indien er onduidelijkheden zijn. Of courtages worden verrekend met opstartkosten is helaas niet altijd in de offerte opgenomen. Het is handig dit ook altijd even apart te informeren bij de makelaar. Tot slot is het handig te checken of bedragen inclusief BTW zijn.