Honderden woningen op terrein Roto Smeets
Tientallen jaren rolden bij Roto Smeets in Deventer allerlei bekende damesbladen en tv-gidsen van de drukpersen, tot het bedrijf zo’n anderhalf jaar geleden failliet ging. Het complex grenst min of meer aan de binnenstad en ligt in het vierkant Mr. HF de Boerlaan, de Snippelingsdijk, de Hunneperkade en de Industrieweg. Nu komen er -eigenlijk al heel snel- woningen op het voormalige terrein van Roto Smeets.
Voormalig eigenaar de Circle Media Group is nog steeds bezig met de afwikkeling van een immens bankroet en honderden ontslagen, maar als het aan de nieuwe eigenaar ligt rollen begin 2022 de bulldozers al het terrein op. Het doel: honderden koop- en huurwoningen realiseren, mogelijk ook een stadsbeeldbepalende woontoren.
Projectontwikkelaar zonder hypotheek | Snel schakelen
Wat is er gebeurd? Tot 14 januari konden belangstellenden bieden op dit ongebruikte fabrieksterrein. Verschillende partijen deden mee, maar twee maanden later was de kogel door de fabriekshal: de Hilversumse slager en ‘stenenboer’ Sjan van Ettekoven kocht de 56.000 vierkante meter voor 12,8 miljoen euro.
Dit nieuwtje troffen we bij het Kadaster. Hypotheekgegevens ontbreken echter, maar dat zal te maken hebben met een feitje dat snelle jongen Van Ettekoven en zijn vastgoedbedrijf de SVE Group melden op de eigen website: “We bieden meestal zonder financieringsbehoud op objecten om meerdere tenders te winnen.”
Hét ‘huzarenstuk’ van 1.500 woningen op voormalige bedrijventerreinen
De nieuwssite Vastgoedmarkt.nl meldde onlangs dat Deventer samen met het Rijk, de provincie Overijssel én marktpartijen 1.500 woningen kan realiseren op voormalige bedrijventerreinen langs de centrumrand. Behalve het Sluiskwartier gaat het hier ook om de 5,5 hectare van Roto Smeets.
De gemeente kan deze opsteker goed gebruiken, na de in lengte van jaren tevergeefs geïnvesteerde miljoenen in het industrieel herontwikkelingsgebied S/Park (het Akzo-terrein langs de A1), waar een ambitieuze ‘chemical port’ had moeten verrijzen.
Volgens de website Nieuwbouw-in-Deventer zijn er momenteel 27 (beoogde) nieuwbouwprojecten in Deventer. Een daarvan is Snippen aan de Dijk, waar we al eerder over schreven. Het gebied Roto Smeets is met zijn honderden woningen met kop en schouders het grootste ‘inbreidingsgebied’ van de stad.
Kans op bodemverontreiniging nog onduidelijk bij de gouden hectares
Interessant is dat het terrein valt in de zone van de toekomstige ICT-campus ‘De Kien’. Onder deze noemer willen de gemeente en het plaatselijk beroepsonderwijs met mondiaal actieve kennisbedrijven een soort Oost-Nederlands Silicon Valley creëren in de gordel Singel – Handelskade – Havenkwartier.
Na het faillissement vielen al gauw potentiële lokale huisvestingzoekers af, zoals een museum en poppodium Burgerweeshuis. Andere belanghebbenden wilden een parkvoorziening op deze plek.
De gemeente vereist dat er duurzaam en circulair wordt gebouwd. Over milieu-aspecten is op dit moment nog niets te vinden. Ter vergelijking: vanwege bodemverontreiniging zorgde de voormalige Ovimex-drukkerij in het naburige Sluiskwartier twintig jaar geleden voor ernstig oponthoud van de woningbouw.
Woningen Roto Smeets in fabriek met monumentale status
Bij alle bebouwing op het terrein valt op dat het complex in zes decennia in evenzoveel bouwstijlen is uitgebreid. Het oudste gedeelte met wederopbouwarchitectuur van de bekende Deventer architect Jan Diederik Postma blijft behouden.
Het behalen van deze monumentenstatus was een overwinning voor pleitbezorgers als de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED), met ondersteuning van de Stichting Oud Deventer, Erfgoedvereniging Heemschut en het HCO (Historisch Centrum Overijssel).
Speciaal voor belangstellenden bood RTV Oost in 2019 een inkijkje in het fabriekscomplex, waar in een halve eeuw tijd duizenden Deventenaren een baan hadden.
Roto Smeets vroeger
Zo zag het er vroeger uit:
Hoe kan je het project in de gaten houden? Zodat je weet wanneer ze starten met het verkoop van het project roto smeets.
Hi Rachid,
Er zal ongetwijfeld binnenkort een project-website komen waar geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. Maar voor zover onze kennis strijkt, is die er nog niet.