Geertruidentuin: 223 nieuwe woningen hartje Deventer

Volgens het nieuwbouwplatform Deventer zijn er begin 2021 maar liefst 27 nieuwbouwprojecten in Deventer. De grootste met 223 woningen is Plan G, de beginletter van ‘Geertruidentuin’. 

Geertruiden is afgeleid van het voormalige ziekenhuis het Sint Geertruiden Gasthuis. Projectontwikkelaar Synchroon verwacht dat voorjaar van 2021 de eerste 58 gezinswoningen in de verkoop gaan. Deze bevinden zich tussen de Fesevurstraat en de Brinkgreverweg.

Gevarieerde woningen in parkachtige jarendertigstijl

Het gaat hier om energiezuinige gezinswoningen in de zo gewilde jarendertigstijl. Dit alles is gelegen in een parkachtige en kindvriendelijke omgeving, met het centrum, supermarkten en diverse faciliteiten op korte afstand. 

Geertruidentuin
Het Plan G in de Geertruidentuin

De woningen zijn erg gevarieerd. Zo kunt u kiezen uit twee of drie verdiepingen en tussen twee tot vijf slaapkamers. Uw auto kunt u kwijt in zicht- en milieuvriendelijke binnenhofjes in een carrévorm.

81 appartementen in het monumentale deel Geertruidentuin

Een oud gedeelte van het oorspronkelijke ziekenhuis (het SMCD-gebouw) is een beschermd monument en blijft behouden. Dit wordt inpandig volledig gemoderniseerd, waarna er plek is voor 81 appartementen. De afgelopen twaalf jaar was het complex een bedrijfsverzamelcentrum, waar voornamelijk creatieve ondernemers hun intrek hadden.

Maar soms gebeurden er ook rare dingen in dat grote voormalige ziekenhuis:

‘Plan G’ lag elf jaar lang in de diepvries. Om diverse redenen werd een nieuwe invulling van zes hectare grote terrein telkens uitgesteld. Zo had projectontwikkelaar Synchroon in eerste instantie (2008) het plan om alles te slopen. Voor een ontwikkelaar is dat natuurlijk de goedkoopste optie.

Na vele bezwaarschriften en tegenstand in de Deventer gemeenteraad werd een deel van het ziekenhuis een monument en moest het bewaard blijven. De bedoeling is nu dat uiterlijk in 2024 alle woningen zijn opgeleverd.

Ook nog 62 woningen op een tweede braakliggend ziekenhuisterrein

De geschiedenis van het Sint Geertruiden en prachtige foto’s treft u op deze geschiedkundige pagina van het huidige Deventer Ziekenhuis.

Geheel toevallig wordt op hetzelfde moment het braakliggend terrein van het andere gedeeltelijk gesloopte Deventer ziekenhuis bebouwd. Op de plek van het voormalige Sint Jozef Ziekenhuis aan de Gerard van Swietenstraat komen ook nog eens 44 koopwoningen en 18 huurwoningen.

Foto carrousel van het voormalige Geertruiden Ziekenhuis gemaakt in 2019.

Update 2022:

In januari 2022 werd bekend gemaakt dat vrijwel alle koopwoningen in nog geen half zijn zijn verkocht.

Bron: De Stentor.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *