Wie betaalt de courtage?

Vaak wordt ons gevraagd wie de commissie betaalt als een makelaar wordt ingehuurd bij het kopen of verkopen van een huis. Nu is het betalen van de makelaar meestal wel duidelijk.

Normaal protocol in Nederland (en dus ook voor de makelaardij in Deventer) is dat de ingehuurde makelaar van de verkoper door de verkopende partij wordt betaald. Dat heet courtage. Vaak is dat een percentage van de verkoopprijs dat vooraf wordt afgesproken. Maar een vast bedrag is ook mogelijk.

Een kasteel kopen kan natuurlijk ook. Met een hoge verkoopprijs is een verkoopmakelaar ook vaak een prijzig iets

Als de koper een eigen aankoopmakelaar meeneemt, wordt die door de koper betaalt. Meestal is dat een vast tarief, maar ook hier kan een percentage worden afgesproken van het bedrag dat bv de koper minder hoeft te betalen. Ook allerlei varianten zijn mogelijk.

Dus als een verkoper een verkoopmakelaar inhuurt om zijn huis te verkopen voor een commissiebedrag (courtage geheten) van 6%, gaat 6% van het verkoopbedrag naar de makelaar.

Niet dat dat meteen moet worden afgetikt. Vrijwel altijd wordt het verrekend bij de notaris, en krijgt de makelaar van de notaris betaald.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *